16.1.05

GLOED

Gloed is een theaterbewerking van de gelijknamige roman van de Hongaarse schrijver Sándor Márai (1900-1989), geregisseerd door Lucas Vandervost en gespeeld door Mieke De Groote, Bob De Moor, Wim Van der Grijn en Tania Van der Sanden.
Een ode aan de vriendschap:
Henrik en Konrád leerden elkaar kennen toen ze tien jaar oud waren. Sindsdien waren ze onafscheidelijk. Tot Konrád op een dag wegging. Eenenveertig jaar later ontmoeten ze elkaar opnieuw. Ondanks verschillende passies, ondanks ontrouw en verraad, ondanks jaren van pijn en eenzaamheid, blijkt datgene wat hen bindt nog steeds sterker dan datgene wat hen ooit scheidde. En alles komt altijd terug.

Zaterdag 15/01/05 zag ik deze voorstelling in het CC van Mortsel.
Een visueel sterke openingsscène deed het beste verhopen. Een duidelijk afgebakend vierkant waarin het hoofdpersonage (Bob De Moor) in z’n schamele naaktheid wordt gewassen: de mens herleidt tot de essentie van z’n bestaan, een oerbeeld als het ware. Maar spijtig genoeg eindigt met deze scène ook het theatrale aan dit stuk. Vanaf dan wordt het verteltheater en gebeurt er niets meer visueels wat theater onderscheidt van literatuur of voordragen. Er volgt een sterke monoloog van Bob De Moor die sporadisch onderbroken wordt, maar theatraal valt er niets te beleven. Van een echte theaterbewerking kun je niet spreken: spijtig want de tekst is zeer mooi: het boek is dus eens te meer beter dan...

Geen opmerkingen: